Narančasti kruh
• malo soli
• žličica šećera
• malo ulja
• 200 g pirea od batata
Zeleni kruh
• 1 kg mekog brašna, T-550
• 1 kvasac
• malo soli
• žličica šećera
• malo ulja
• 100 g lista batata, blanširanog i usitnjenog u blenderu
Priprema: Brašno prosijati, dodati sol i izmiješati. U mlakoj vodi razmutiti kvasac sa žličicom šećera. Ostaviti na toplom 15 minuta. Nakon 15 minuta u smjesu vode i kvasca dodati malo ulja pa sve spojiti s brašnom.
Mijesiti dok se ne odvaja od posude i ruke. Ostaviti u posudu, na toplom, 30 minuta. Zatim oblikovati kruh prema želji, a prije pečenja ponovno ostaviti da miruje 30 minuta u plehu za pečenje.
Prije pečenja poprskati toplom vodom pa peći 30 minuta na 180 stupnjeva C (vrijeme pečenja prilagoditi veličini i obliku kruha).
Savjet: Po želji, prije pečenja posipati kruh raznim sjemenkama. Nakon pečenja ponovno poprskati vodom i premazati uljem.