Sastojci:
2 batata srednje veličine
2 krumpira srednje veličine
3 žlice maslinovog ulja (i malo za premazivanje kalupa)
¼ čajna žličica soli (i za posipanje)
12 jaja
Priprema:
1. Zagrijte pećnicu na 200˚C.
2. Pecite batate i krumpire dok ne budu pečeni, ali ne previše, oko 20 minuta. Cilj je da budu prethodno ispečeni, a da ostanu čvrsti.
3. Kad se dovoljno ohlade, ogulite ih i naribajte na krupno.4. U velikoj zdjeli pomiješajte naribani batat i krumpir, maslinovo ulje i sol.
5. Namastite kalup za muffine maslinovim uljem.
6. Pripremljenu smjesu rasporedite u kalup za 12 muffina, puneći svaku posudicu do 1/3. Smjesa će se znatno smanjiti kad se ispeče, pa je može biti i više u svakom kalupiću. Ako Vam ostane višak smjese, iskoristite ju za izradu dodatnih gnijezda.
7. Prstima lagano pritisnite sredinu svakog kalupa tako da se smjesa malo prelije preko vrha.
8. Povećajte temperaturu pećnice na 220˚C, a zatim pecite dok krumpir i batat ne postanu zlatno smeđi, oko 20-25 minuta. Držite ih na oku kako vrhovi ne bi zagorili.
9. Izvadite iz pećnice, ostavite da se gnijezda malo ohlade, a zatim razbijte i stavite po jedno jaje u svako gnijezdo te posolite.
10. Vratite u pećnicu i pecite 10-15 minuta, ovisno o tome koliko želite da budu kuhana jaja. Pustite da se malo ohlade, a zatim odmah poslužite.
Dobar tek!
Savjet: Ukoliko pripremate ovo jelo nešto prije nego ga mislite poslužiti, pratite recept do kraja sedmog koraka. Kada ste spremni za posluživanje, dodajte jaja i nastavite s receptom.
Izvor: http://www.realfoodwholelife.com/blog/sweet-potato-hashbrown-egg-nests







